Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Büdös meló

Kálló Kornél - 2018. 08. 04. 00:00:00
Büdös meló

Régóta készítek saját részre erjesztett magvakat és erjesztett etetőanyagot is az elképzeléseim alapján, amit sikeresen használok a horgászataim alkalmával. Ezek különösen a felmelegedett vizekben eredményesek igazán. Ebben az írásomban a boszorkánykonyhám titkaiba igyekszem betekintést nyújtani, akit érdekel a téma, az tartson velem.

A régi idők iskolájában a legfontosabb pontyos csali a kukorica volt, ettől csak egy jobb létezett, a még több kukorica! Mára ez persze változni látszik, mert a pelletek és a bojlik korát éljük, amivel szintén nagyon eredményesek lehetünk, sőt vannak olyan vizek, ahol inkább ezekkel tudjuk horogra csalni a pontyokat, mintsem a jó öreg kukorica bármilyen formájával. Nincs mit tenni, haladni kell a korral, ezért a jól bevált kukoricát mint csalit, vagy mint etetőanyag alapanyagot is újra kell gondolni. Az egyik ilyen újragondolás az erjesztett kukorica vagy az ebből készült etetőanyag. Bizonyára sokan találkoztak már a hordóban hónapokig érlelt kukorica penetráns büdös szagával, amelyet a kert végében tárolt hordóból is csak félve vesz ki az ember, mert tudja, hogy komoly összetűzésbe keveredhet a szomszédokkal, vagy éppen a feleségével, ha azokat megcsapja a szele.


A főtt kukoricát helyezzük egy jól záródó vödörbe, majd hagyjuk meleg, napos helyen érlelődni legalább két hétig
 


Az erjesztettkukorica jó kiegészítője lehet a nagyhalas, bojlis etetésnek is.

Tény, hogy olyan átható ez az erős, büdös szag, hogy sokan megrettennek tőle, azonban ez a kukorica olyan módon nyerő csali a pontyok körében, hogy érdemes félretenni az előítéleteinket vele szemben és bátran használni azt. Egy igazi büdös meló ezt elkészíteni és használni, de ha meg kell csinálni, akkor meg kell csinálni. Kezdjük hát az elején, szerezzük be az alapanyagokat, próbáljunk lehetőség szerint nem nagyüzemi szárított kukoricát vásárolni, hanem kézzel morzsoltat, mindezt azért, mert ez utóbbi kizárólag egész szemekből áll, míg a szárított, nagyüzemi verzió nagyon sok törött szemet és egyéb szemetet is tartalmazhat. Bármelyikhez is jutottunk hozzá, mindenképpen mossuk át azt több léből, hogy azok teljesen megtisztuljanak. Én azt javaslom, hogy főzzük meg a kukoricát és úgy erjesszük azt meg, a főtt szemek így kissé megpuhulnak és lesz köztük egy-két rózsára szétnyílt finomság is.


Ez a ponty is az erjesztett ízeket kedveli.

Vegyünk egy jól záródó vödröt, nagyobb mennyiség esetén egy hordót, és töltsük fel azt főtt szemes kukoricával, majd töltsük fel vízzel és készítsük el az erjesztő levét. Sokféle jobbnál-jobb recept létezik, ilyen például a tej és méz ráöntése, amitől kellemesen savanykás lesz, azonban a kefír és só kombinációjától kifejezetten büdössé válik majd az erjesztett kukoricánk, de ismerek olyan horgászt, aki erre még egy csomag friss kaprot is rátesz és úgy zárja le a hordót. A tárolóedényünket napos, meleg helyre tegyük, mert ezen a magasabb hőmérsékleten hamar beindul az erjedési folyamat és gyorsabban be is érik az. Akkor jók ezek az erjesztett kukoricák, ha kellemesen büdös, savanykás a szaguk. Én egyszerre általában egy 10 literes vödörrel szoktam elkészíteni, ami jónéhány horgászatra elegendő, tekintettel arra, hogy a feederhorgászatban azért nem kell kilószámra etetni a magokat.


A piac kínálata egyre jobban bővelkedik tejsavas csalikban is, így találunk csemege-, kemény-, és mega kukoricát, valamint tigrismogyorót is.

Egy szem vajsavas pop-up csalival kombinált erjesztett kukorica füzér, az amúrok rettegett ellensége.

Ha a tejes mézes variációt készítem el, akkor ehhez a mennyiséghez a víz mellé elég egy bő liter tej és egy negyed kilónyi méz. A kefíres variáció esetén pedig egy pohár kefír egy kis só kíséretében már elegendő ehhez a mennyiséghez. Ha feltöltöttük az erjesztéshez kívánt edényeinket, akkor nincs más hátra, mint várni kell, azt mondom, hogy körülbelül két hét alatt kiváló minőségű erjesztett kukoricát kapunk. Sokan azt gondolják, hogy hónapok kellenek és hogy minél büdösebb, annál jobb, azonban nekem az a tapasztalatom, hogy az extrém büdös variációkkal mellé is lehet fogni, mert azok vagy nagyon működnek, vagy nagyon nem! A kevesebb tehát néha több, vegyük ezt figyelembe és akkor nem fogunk az erjesztett csalogatókkal hibázni. Ha előre pörgetjük tehát az idő kerekét, mondjuk az erjesztés befejezéséig, akkor a vödrünkben egy kiváló erjesztett kukoricát kapunk, ami a savanyító lében ázik. Ez az a pont, ahol a legtöbb horgász megáll és etetésre használja az elkészült magvakat, én azonban itt nem állok meg, mert én nem csak erjesztett szemesanyagot kívántam létrehozni a horgászataimra, hanem erjesztett etetőanyagot is.


Ha a erjesztett etetőanyagunkhoz adagolunk kukoricát, vagy más magvakat is, 
akkor az sokkal tartalmasabb lesz, így használhatjuk alapozó etetéshez és a nagytestű halak helyben tartásához is.

A megoldás ott volt előttem is, mégis hosszú éveken keresztül nem éltem vele, mire rájöttem, hogy magát az etetőanyagot nincs szükség megerjeszteni valami különleges eljárás során, elegendő a hordóban felhasznált erjesztő lével bekeverni azt és máris kész az egyik legfogósabb nyári ponty és amúr mágnes etetőanyag. A lényeg tehát, hogy az erjesztő lével keverjük be az etetőanyagunkat, de a kérdés adott volt, milyen legyen maga az etetőanyag?! Sokat kísérleteztem és rájöttem, hogy az egyik legcsodálatosabb pontyos adalékanyag, a TTX, azaz a kukoricapogácsa a legjobb kiindulási pontja ennek a keveréknek. A TTX rendkívül kellemes kukorica illatával, nagyon jó vízmegtartó képességével és kiváló tapadásával a legjobb alapja az etetőanyagoknak. Ez akár magában, de durvára őrölt kukoricával kiegészítve, esetleg ha kötöttebb etetőanyagra van szükségünk, akkor sima búzaliszttel megragasztva nagyon fogós etetőanyag.


A TTX egy csodálatos adalékanyag, amely minden pontyos etetőanyag alapja


Az erjesztőlével bekevert TTX kiválóan megáll a method kosárba töltve, reszkessenek a pontyok!

Érdemes egy jól lezárható kis vödörben bekeverni egy adagot, ami akár több horgászatra is elegendő lehet. Ha hagyományos bordás etetőkosárral kívánunk horgászni és nem methoddal, akkor mindenképpen dúsítsuk az így elkészített etetőanyagunkat erjesztett magokkal is, így az sokkal tartalmasabb, nagyhalasabb lesz. Természetesen nemcsak kukoricát érdemes erjesztenünk, a pontyhorgászok kedvence a tigrismogyoró, de a búza, vagy más apró magvak is szóba jöhetnek, vagy ezek tetszőleges keveréke. Nagyon sok szép halat köszönhetek már az erjesztett csalogatóknak és úgy gondolom sokakkal ellentétben, hogy egész évben megvan a vonzereje a halakra. Fentebb már írtam, hogy a felmelegedett vizek kiváló csalogatói ezek, most vonatkoztassunk el a szemes anyagoktól, mert azok egy kifejezetten hideg 10 fokos vízben valóban nem nagyon kellenek a pontyoknak, de az így készített erjesztett etetőanyag egy kis átalakítással még mindig ütős lehet.


A nyári nagy melegben jól működnek az erjesztett ízek!



Ő már majdnem a miénk!

Fontos tudni, hogy a hazai halgazdaságokban a mai napig gabonafélékkel etetik a halakat, ez az a táplálék, amit kis kora óta ismer, ezen nő fel. Ennek tárolása legtöbbször a szabadban nagy halmokban történik, amit bizony néha az eső is áztat, így az ázott szemek erjedésnek indulnak, gyakorlatilag hamarabb szoknak hozzá a halak az erjesztett ízekhez, mint bármi máshoz. Persze ez nem jelenti azt, hogy kizárólag ez jelenti az erjesztett csalik sikerességét, viszont ez mégis azt eredményezi, hogy a nagy halsűrűséggel rendelkező tavakon ezek az ízek még egy késő őszi horgászat alkalmával is sikeresek lesznek. Ebben az időszakban azt szoktam tenni, hogy ezt a kifejezetten erős, savanyított etetőanyagot felhígítom más édes jellegű gyári etetőanyaggal, egy klasszikus eper, vagy méz ízű kaja éppen jó lehet. A lényeg, hogy legalább a háromszorosára hígítsuk fel, hogy az így kapott etetőanyag keverékben csak úgy hátulról érződjön, de semmiképpen sem domináljon belőle. Ezzel a keverékkel volt, hogy még decemberben is vígan fogtam a pontyokat, míg mások kapás nélkül úszták meg a napot. Létezik még egy adalékanyag, amely nagyon passzol az erjesztett kukoricához, magvakhoz, valamint az erjesztett etetőanyagokhoz, ez pedig nem más, mint az egyik nagy kedvencem, a CSL likőr, ami tulajdonképpen egy besűrített áztatólé, amiben a kukoricát áztatják. Ez a szintén savanykás, talán kissé erjedt, sűrű lé nagyon passzol az ízével az általunk készített verziókhoz, így a magvakat bevetés előtt is meglocsolhatjuk vele, vagy az etetőanyagunkat is feltuningolhatjuk a bevetés előtt kosárra locsolt CSL-el.


A CSL aroma kifejezetten jól harmonizál az erjesztett ízekkel, használjuk bátran ezek tuningolására.


Locsoljunk CSL-t az erjesztett kukoricánkra és az még vonzóbbá fog válni a halak számára.

Az erjesztési téma kimeríthetetlen, hisz bármilyen magot megerjeszthetünk, de akár a későbbiekben le is darálhatjuk azokat, de az erjesztő lében dippelt bojligolyó is megérne egy próbát a kísérletezni vágyok körében. Remélem, hogy tudtam néhány ötlettel és praktikával szolgálni a témában érdeklődőknek és bízom benne, hogy sok szép halat tudnak ideiglenesen matracra fektetni a segítségükkel.

 

Írta: Kálló Kornél